25-Jarig Jubileum

 
In 2023 is het 25 jaar geleden dat de Stichting Omroep Oostzaan werd opgericht.
En het is eveneens 25 jaar geleden dat de eerste uitzendingen met de stationcall “Radio 9” werden verzorgd.
In 2023 zullen wij daar uitgebreid aandacht aan besteden door diverse uitzendingen en andere manifestaties in het kader van dit jubileum.
 

In den Beginne…

Het zou zomaar de eerste zin van een nieuwe bijbel kunnen zijn, in dit geval een radiobijbel. In den Beginne waren er Chris en Anneke in plaats van Adam en Eva. Ze hadden een akkefietje achter de rug en vonden het paradijs in het prachtige dorpje Oostzaan.

Maar Oostzaan had een akkefietje achter de rug met een lokale radiozender, dus de twee werden niet echt met open armen ontvangen. Anneke verzon een list en lokte een lokale bekendheid in haar radiofuik. Deze snuiter werd meteen gebombardeerd tot de etherse voorzitter van het op te richten lokale radiostation. Na veel vijven en vooral zessen met ambtenaren en wethouders leek het allemaal de goede kant op te gaan, er kwam zelfs een plekje in zicht om ‘keet te trappen’, al had dat nog wel wat voeten in aarde.

De bouwkeet werd opgetrokken, de handtekeningen werden bij een notaris vastgelegd in een geschrift en ziedaar, een nieuwe zender was geboren.

Anneke Boon & Chris Daemen

De eerste Radio 9 Oostzaan studio

Chris ontpopte zich als een echte Adam, al hield hij niet echt van appel, liever at hij Hete Chrissies van de dichtstbijzijnde poelier, die veel later zelfs koninklijk werd. De vlammen die daardoor ontbrandden werden altijd vakkundig geblust met gegiste druivensap. Chris woonde als het ware in de bouwkeet, bijgestaan door zijn eigen kippen, ratten in de sloot en paarden van de buren. En ondertussen verzamelden hij en zijn radio-eega Anneke een bonte verzameling medewerkers om zich heen; poezenvrouwtje, Italiaan, de zingende slager, de warme bakker, meneer Speldeboer, Fatima de schoonmaakster, techneuten, leutende presentatoren, spelletjesliefhebbers en sportfanaten, om er maar eens een paar te noemen.

Toen alles was geschapen om radio te gaan maken moest er natuurlijk een naam bedacht worden. Dat kostte toch wel enkele hoofdbrekens en hersenkrakers. Het moest natuurlijk iets met Oostzaan zijn, maar welke kant denk je dan op?

Bij de notabele notaris was vastgelegd dat de stichting Stichting Omroep Oostzaan zou gaan heten, maar zo noem je natuurlijk de lokale zender niet, veel te poe-ha-er-ig. Gezien de ligging van de keet moest er ook een postmogelijkheid komen, de postbode kwam immers niet helemaal op het radiopad. Het werd Postbus 9, 1510 AA Oostzaan. En daar ging warempel een lichtje branden in de grijze brij van de plaatsvervangende Adam, Chris. Het werd Radio 9. Want hoe prettig klonk dat op de zender; Radio 9, Postbus 9, 1510 AA Oostzaan.

En zo geschiedde.
In de eerste dagen van oktober 1998 schoot toenmalig burgemeester Moens Radio 9 de ether in en sindsdien zendt de zender 24 uur per dag uit, op enkele uren na, als bijvoorbeeld de antenne het begaf.

En zo zijn we bijna een kwart eeuw onderweg, sommige jaren waren Tropenjaren, andere jaren waren ijselijk en afgrijselijk, maar verreweg de meeste jaren waren toppie.

Er zat in ieder geval in alle jaren muziek, zoals dat bij een leuke lokale zender hoort.

Jack Woestenberg – van Dalen



 

Video-opname van de oprichting van Stichting Omroep Oostzaan.
In de eerste dagen van oktober 1998 schoot toenmalig burgemeester Moens Radio 9 de ether in.